j.hoekstra@opo-furore.nl

Groep 4b (juf Alie en juf Joke)

Samen werken, samen leren

Tijdens reken-, taal- en spellingslessen zijn we vaak samen of in kleine groepjes met de opdrachen bezig. Zo  leren we samenwerken en hoe we elkaar kunnen helpen. Leren van elkaar en metelkaar.

Voorbeelden zijn samengestelde woorden bedenken, of woorden met een  'd' aan het einde opschrijven, met elkaar een stripverhaal maken enz. En in de rekenlessen  worden er met elkaar de tafels geoefend en  met concreet materiaal verhoudingstabellen ingevuld: in een vaas staan twee narcissen, hoeveel narcissen heb je nodig voor drie vazen.

"Cooperatief leren" heet dit en daarbij doet iedereen mee. Om u daarvan een impressie te geven, hebben van verschillende momenten enkele foto's op de site gezet.

Hard werken en daarna tijd voor een feestje!

Eigenlijk is het schooljaar in 2018 nog maar vier weken oud, maar we hebben al weer van alles in de groep gedaan. Zo hebben we met elkaar de tafels van 2 en 5 geoefend, niet alleen met nieuwe ‘white-boards’, maar net zo goed met spelletjes. En ook hebben we dit met de gymles gecombineerd in een estafettespel.

Verder hebben we de waarde van munten uitgezocht: hoeveel eurocent is bijvoorbeeld 1 euro en hoeveel 50 of 20 eurocenten heb je eigenlijk nodig om 1 euro te maken? De komende tijd gaan we daar verder mee en rekenen we uit wat je moet betalen of wat je terugkrijgt als je iets koopt.

Ook hebben we een projectweek gehad die in het teken stond van een interview over beroepen. Dat deden we heel concreet door een beroep uit te zoeken van één van de ouders. In tweetallen leerden we vragen te bedenken en die te stellen: de kraamverpleegster, een bakker, de machinemaker, een bouwvakker , een juf en nog veel meer. Ook meester Karel als directeur van onze school moest het ontgelden. Alles wat we over die beroepen kwamen te weten, hebben de kinderen op grote vellen papier geplakt. Ze gaan elkaar daarover vertellen en vanaf volgende week zijn deze muurkranten te bewonderen.

Als klap op vuurpijl kregen we afgelopen week de “chromebooks”. We moeten nog wel ontdekken wat we er allemaal mee kunnen. Rekenen, taal en spelling gaan we in ieder geval hierop doen.

Na de Citotoetsen die we de afgelopen maand hebben afgenomen, vonden we het tijd voor een feestje. En dat kwam goed uit, want wij (Alie en Joke) zijn beiden in januari jarig. Op 2 februari vierden we dat met de groep. De slingers hingen uit, de spelletjes (sjoelen, dammen, memory, twister en mens erger je niet) vielen goed in de smaak, er was lekkers en natuurlijk werd er gezongen. Ook hadden we nog gym met meester Jesse en muziek met meester Theun. De dag was al met al veel te vlug voorbij. Wat zijn we verwend zeg. Mooie tekeningen en zelfgemaakte kaarten en een prachtig mandje vol met spulletjes voor de innerlijke en uiterlijke juf. Bedankt hiervoor, het was een erg leuke verrassing!

Daarmee bent u weer helemaal bij van het laatste nieuws in onze groep.

Voor de foto’s kan u naar ons fotoalbum.

Juf Alie en juf Joke.

Kerst 2017

We hebben met gezellige dagen het jaar op school afgesloten.

Dat begon op donderdag de  21ste, de korstste dag van het jaar en dat kon je goed merken. Buiten was het mistig en somber, maar binnen hebben we met lampjes aan gezorgd voor een leuke sfeer. We hebben in het donker gelezen, dat was bijzonder en leuk.  Daarna hebben we een paar geslaagde crea-uurtjes gehad: in een circuit van verschillende groepjes. De kinderen hebben een lichtje gemaakt  en een kerstboompje geknutseld. Heel geconcentreerd allemaal ! De kerststukjes staan vast bij jullie in de kamer. Ook deden we kerstbingo en ganzenbord en werden er koekjes gebakken. De dag sloten we af met een heerlijk kerstmenu  en als 'toetje'  werd er in Glinstra State gedanst. De foto's geven een impressie van deze dag.

Vandaag, vrijdag, hebben we gespeeld met de spelletjes die waren meegenomen. Verder was er een leuke film en  konden de kinderen nog even goed in beweging in  het gymlokaal waar meester Jesse een  apenkooi had opgesteld. Meester Theun sloot met kerstliedjes de dag passend af.

Alle ouders (en beppe) die hebben meegeholpen bij  de kerstcrea,  het maken van het kerstdiner, het helpen bij het eten en maken van de foto's :heel veel dank daarvoor, daar waren we erg blij mee.

Voor iedereen fijne kerstdagen en een gezond en mooi 2018 !

Juf Alie en juf Joke

De kop is er weer  af!

Hoewel je dat vandaag (maandag 16 oktober) niet zou zeggen, is het al bijna herfstvakantie, terwijl je buiten nog zonder jas kon rondlopen.Met elkaar hebben we in onze groep 4b de afgelopen weken veel nieuwe dingen ontdekt, zoals het werken met de tablet. Daarop doen we het rekenen en kunnen we ook de spelling oefenen.  Maar we doen ook veel andere dingen , zoals taal en spelling en WO-vakken. Ook zijn we het schrijven van hoofdletters aan het oefenen.  Meester Theun sluit met ons de week af, waarbij we samen muziek maken.

In de afgelopen periode was er  aandacht voor de kinderboekenweek. We hebben de klas in de sfeer van spoken, spinnen en andere griezels gebracht.  Ook hebben leerlingen van groep 8  de laatste twee weken bij ons in kleine groepjes voorgelezen. Als afsluiting van de kinderboekenweek konden de ouders, oma’s en opa’s etc. afgelopen donderdag de sfeer in onze klas proeven en bekijken wat we allemaal gemaakt hadden. En daar werd veel gebruik van gemaakt!

In het kader van Kiva – een programma waarin veel aandacht bestaat over hoe  met elkaar om te gaan – hebben we groepsspelen gedaan: samen werken, samen spelen én elkaar daarbij vertrouwen; dat zijn belangrijke punten om aan te werken.

Een kleine impressie van deze eerste periode kunt u in ons album vinden.

Nog een kleine week en dan is het herfstvakantie.  Als het net zulk weer is als vandaag, al is het maar een beetje, dan is dat een goede gelegenheid om naar buiten te gaan. Een hele fijne vakantie.

Juf Alie en juf Joke.

Album groep 4b