0511-462980
Adopteer een monument

Adopteer een monument

Adopteer een monument

Adopteer een Monument

Met het project Adopteer een monument gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor kinderen leven: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis.
Elk jaar verzorgen leerlingen van afwisselend OBS ’t Partoer, CBS de Arke of KBS de Reinbôge een presentatie over wat zij geleerd hebben. Dit kan gaan over de 2de Wereldoorlog zelf, of over oorlog in het algemeen. Voorafgaand aan de presentatie leggen de leerlingen van de scholen een krans bij het graf van 6 omgekomen Engelse piloten. Hun vliegtuig stortte vlakbij Burgum neer. Daarna gaan alle kinderen naar de Kruiskerk. Dan volgende presentaties. Het geheel wordt beëindigd met de Last Post, 1 minuut stilte en het Wilhelmus.
Elk jaar weer is het een indrukwekkende gebeurtenis waar alle leerlingen van de groepen 7 en 8 van de drie scholen bij betrokken zijn.
Voor meer informatie verwijzen wij naar:
https://www.4en5mei.nl/educatie/basisonderwijs/adopteer-primair-onderwijs
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/445/burgum%2C-oorlogsmonument