Drietalige school

Wij zijn een drietalige school. Vanaf het schooljaar 2008-2009 krijgen alle leerlingen les in de Nederlandse-, Friese- en Engelse taal.

Hoe leer je een vreemde taal spreken? Gewoon door te doen!!

De leerlingen groeien met de drie talen op; leren zich vanaf groep 1 uit te drukken in het Nederlands, Fries en Engels. Kinderen zijn taalgevoelig én meertaligheid versterkt het taalgevoel.

De lessen Engels worden gegeven doormiddel van de methode "take it easy". Hierin spreekt de de digitale juf/meester de kinderen in het Engels toe.

We beschikken voor alle drie talen over nieuwe methoden. Voor Nederlands: Taalactief, voor Frysk: Studio F, voor Engels: My name is Tom en Take it easy. Bij alle drie methoden zijn aansprekende digitale lessen. Daarnaast is het leuk om liedjes te zingen in drie talen en (kijk)boeken te lezen in de drie talen. (Voor digitale lessen kijk ook op www.studiof.nl of voor Engelse lessen o.a. op www.meesterkees.flappie.nl).

Door het invoeren van de drie talen in alle groepen en o.a. in te zetten op spreekvaardigheid proberen we taaldrempels te voorkomen. Alle afspraken rondom de drietalige school zullen we de komende tijd vastleggen in het taalbeleidsplan. Enkele belangrijke afspraken zijn:

De talen worden naast elkaar gebruikt en niet door elkaar;
De eindresultaten van 't Partoer van de Nederlandse taal zijn goed, dit willen we minimaal zo houden;
Het aanvankelijk leesonderwijs wordt in de Nederlandse taal aangeboden. Pas als er een goede basis is gaan de leerlingen ook Fries en Engels leren lezen;
De methode Studio F (Frysk) geeft differentiatie mogelijkheden op vier niveaus; nl. verstaan, spreken, lezen en schrijven.